CFP Innovatiedag 2019

Before Article

Op 7 februari vond alweer de 16e CFP Innovatiedag plaats. Inmiddels proefden al meer dan 300 pitchers en duizenden deelnemers van het recept: innovaties om op grote schaal gebouwen te verduurzamen, in het belang van mensen, milieu en waardecreatie.

Opening

Bram Adema opende de middag met drie vragen over de toestand in de wereld. Het boek “Feitenkennis” of “Factfulness” van Hans Rosling bewijst dat ons wereldbeeld hopeloos scheef is, en hij vertelt ook hoe het wel zit. Conclusie: 4 miljard mensen op aarde hebben een huis, eten en opleiding, maar nog geen vervoer, vakantie of wasmachines. Ze maken dezelfde groei door als Nederland sinds 1950, en hebben daar ook recht op. De opdracht voor ons is om met innovatie recepten te vinden waardoor ze deze welvaart met minimale schade voor aarde en mensen kunnen verwerven.
Tijdens de CFP Innovatiedag werden de pitchers en deelnemers uitgedaagd om met hun oplossingen de Nederlandse duurzaamheid effect te laten hebben op internationale schaal.

Sfeerimpressie CFP Innovatiedag

De pitches

Op de CFP Innovatiedag pitchten 21 bedrijven hun innovatieve ideeën. Hierbij de pitches op een rij in volgorde van presenteren:

PCM Power unit – Simon Loerakker, Duraflow

De PCM koeling van Duraflow maakt gebruik van ‘Phase Changing Materials’: de koeling maakt gebruik van zoutoplossingen die van fasen veranderen. Hiermee kan warmte onttrokken worden uit de omgeving. Deze koeltechniek passen ze vooral toe bij datacenters, waar ze tot nu toe 95% op de energiekosten besparen.

Datacenters verbruiken 5% van de energievoorraad ter wereld.

– Simon Loerakker, Duraflow

Holistisch verduurzamen van een stad – Sandra Baan, Ibi2

Met de Urban System Scan (USS) krijgt Ibi2 inzicht in problemen bij de verduurzaming van steden. Continu worden er sociale onderzoeken uitgevoerd, waarmee Ibi2 een model heeft ontwikkeld ter verduurzaming van steden. Ze komen hiermee niet tot de oplossing van slechts 1 probleem, maar pakken meteen meerdere problemen aan.

Energie besparen dmv nanofolie – Harwin Rutgers, Claid

Claid plakt nanofolie over glas voor een isolerende werking. “Zelfs bij dubbel glas levert dat een besparing op van 60-70%”, aldus Rutgers. Omdat de nanofolie aan de binnenkant wordt aangebracht, zie je er niets van aan de buitenkant. Daarom is het ook toepasbaar voor monumentale panden.

Elektriciteitsopslag tegen de laagst mogelijke kosten – Guido Dalessi, Elestor BV

In plaats van lithium-ion batterijen gebruikt Elestor waterstof-bromide batterijen. “Deze grondstoffen zijn beter verkrijgbaar en minder belastend voor het milieu. Daarnaast loopt de capaciteit van deze batterijen in de loop der tijd niet terug”, licht Dalessi toe. Deze batterijen kunnen toegepast worden bij grootschalige elektriciteitsopslag, bijv. bij grote zonnepanelen projecten.

NOM-wonen NOMEGEN – Geert Elemans, Bewoner NOM-Wonen

Geert Elemans licht toe dat sociale innovatie bij NOM wonen een belangrijke rol speelt. Het is voor een aannemer heel belangrijk om met de bewoners te communiceren en dat alle informatie onderling gedeeld wordt. Zo worden de bewoners meegenomen in de keuzes die gemaakt worden en begrijpt de aannemer ook wat er speelt bij de bewoners. Elemans geeft een voorbeeld: Hoe kook je op elektriciteit? Dat onderwerp speelt niet zozeer bij de aannemer, maar bij de bewoners des te meer.

Sfeerimpressie CFP Innovatiedag

Van Energietransitie naar Businesstransitie – Dick van Dijk, Remeha

Volledig gasloos worden heeft tijd nodig, legt Van Dijk uit. “We kunnen niet in 1x allemaal van het gas af.” Daarom verdiept Remeha zich in verschillende mogelijkheden: gasketels, maar ook biogas en waterstof, warmtepompen en hybride warmtepompen. Ze kijken eigenlijk naar alle systemen om de transitie naar gasloos goed door te komen.

Duurzaam gekoeld ventileren met 0 op de meter: ja dat kan! – Willem van Dijk, Air@Work

Air@Work vertelt over hun nieuwe koelmethode: de 2 traps-koeling. Naast DX-koeling gebruikt Air@Work ook verdampingskoeling. De koeling kunnen zij voor 2/3 met verdampingskoeling doen (tot 18,5 graden). De laatste stap (van 18 naar 16 graden) doen ze met DX koeling. “Hiermee kunnen we veel efficiënter koelen”, vertelt Van Dijk.

Groen isoleren/bouwen met een minimale footprint – Peter Davids, Straw Blocks Systems

Straw Blocks Systems gebruikt stro of graan om isolatiemateriaal te maken. Hiermee slaan ze een brug tussen de bouw- en landbouwsector. Davids legt uit: ”Onze isolatie is brandveilig, vochtvrij en gemaakt met circulaire bouwstoffen.”

ClearlineFusion, beproefde dakintegratie solar PV – Benno Klein Goldewijk, Viridian Solar

ClearlineFusion ontwikkelt zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking. Daardoor hoeven de panelen niet óp de dakbedekking geplaatst te worden, maar kunnen de panelen geïntegreerd worden met het dak. De techniek wordt al veel in Schotland, Engeland, Duitsland en Nederland toegepast.

De Groene Fabriek – Dennis Methorst, CCS Energieadvies

De Groene Fabriek houdt zich onder andere bezig met het gebruik van restwarmte van de industrie. Vraag en aanbod worden op elkaar afgestemd: er wordt gekeken naar welke industriële panden gebruikt zouden kunnen worden om restwarmte te lozen en welke verbruikers dat vervolgens weer af zouden kunnen nemen.

CP4U: uw specialist in decentrale energie oplossingen – Harald Ernens, Cheappower4U

Hele complexen kunnen verwarmd worden met 1 apparaat. Cheappower4U heeft een warmtekracht koppeling (WKK) waardoor ook elektriciteit wordt geproduceerd naast warmte. Hierdoor wordt zo’n 60% minder gas en 33% minder CO2 uitgestoten. “Omdat bewoners zelf niet meer hoeven te investeren in verwarmingskosten, blijft er geld over om te investeren in isolatie en andere duurzame maatregelen”, aldus Ernens.

Making your facade smart and sustainable – Maike Schwarz, PHYSEE

PHYSEE heeft ramen en kozijnen ‘smart’ gemaakt, met onze huid als basisprincipe. “Als het koud is, trek je je jas aan. Zo werkt het bij onze ramen ook”, vertelt Schwarz. In de ramen hebben ze zonnepanelen verwerkt, waardoor energie wordt opgewekt. Deze toepassing kan ook voor monumenten gebruikt worden.

90% van de tijd spenderen we binnen, dus binnenklimaat is erg belangrijk.

– Maike Schwarz, PHYSEE

Gasloos met Solarus PowerCollector – Kenneth Colijn, Solarus

De Solarus PowerCollector is een zonnepaneel met een speciale spiegel erin verwerkt. Hierdoor kan er ook elektriciteit opgewekt worden wanneer de zon uit een andere hoek komt. Daarnaast zit er koeling in door zonnecollectoren. “De collectoren gaan hierdoor langer mee en zijn efficiënter”, zegt Colijn.

One call total charge solutions – Ron van Leersum, Elbizz

Elbizz houdt zich bezig met slimme laadservices van elektrische auto’s. Met de laadvoorzieningen bij woningen en op het werk kunnen auto’s geladen, maar ook ontladen worden. “Vaak kom je thuis en hoeft je auto niet opgeladen te worden omdat de accu nog bijna vol zit. Dan kun je de auto ontladen: het gebouw kan dan energie gebruiken uit je auto”, legt van Leersum uit. Zo vermijd je energiepiekmomenten.

Verwarm daar waar de behoefte bestaat! – Anneke van Ommen, HeatFun

HeatFun verwarmt onder andere woningen en retail met infraroodverwarming. Er is geen periodiek onderhoud nodig en volgens van Ommen geeft het een energie-efficiëntie van 95%. Ook verbetert het de luchtkwaliteit wat een positief effect heeft op de gezondheid van de gebruikers.

Versnellen in verduurzamen – Monique Egenberger, Tsavo

Isoleren en ventileren, daar gaat het om bij Tsavo. Hierbij focussen ze op de eindgebruiker, waardoor ze verduurzaming versnellen. Ze vragen bewoners bijvoorbeeld in welke maatregelen ze willen investeren: zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Hierdoor worden verwachtingen snel duidelijk en kunnen ze hierop inspelen.

Sfeerimpressie CFP Innovatiedag

Hitte Eilanden – meer koelcapaciteit en minder energieverbruik – Oxycom Fresh Air BV

Een hitte eiland is het centrum van de stad, waar veel meer warmte is dan elders. Steden moeten gekoeld worden. Oxyxim Fresh Air doet dit met behulp van water: met de Condensor pre-cooling. Dit geeft een energiebesparing van 30%, een langere levensduur en maakt installatie en onderhoud gemakkelijker.

De waarde van EverUse – Martijn Vinke, EverUse B.V.

EverUse houdt zich bezig met circulair isoleren. Ze maken isolatiemateriaal van papiervezels. Omdat het isolatiemateriaal van natuurlijke materialen gemaakt wordt, is het niet schadelijk voor de gezondheid. Bovendien hergebruiken ze oud isolatiemateriaal om het isolatiemateriaal te maken.

Gemiddeld recyclen we met z’n allen maar 2%.

– Martijn Vinke, EverUse B.V.

Slimme energie neutrale ventilatie voor gezond en comfortabel binnenklimaat – Coen Borren, Fresh-r

Fresh-r zorgt voor frisse lucht. Hoe? Met sensoren wordt de luchtkwaliteit in een gebouw gemeten. Hierop worden de ventilatiepanelen van Fresh-r aangestuurd. Er hoeft dus geen raam meer open, waardoor er geen warmte verloren gaat in de ruimte. “De panelen zijn makkelijk in onderhoud en je kunt de energiebesparing bijhouden via een app”, licht Borren toe.

Climate Booster – Henk de Beijer, Climate Booster

Climate Booster is een kliksysteem om onder een radiator te klikken. Hiermee wordt de ruimte sneller warm, waardoor minder energie verbruikt wordt. Naast dat de Climate Booster kan verwarmen, kan hij ook koelen. “Bovendien kun je hier EPC punten mee verdienen en het duurt maar een half uur om te installeren”, vertelt de Beijer.

Afsluitende pitch – Bert van Renselaar, CFP Green Buildings

Bert van Renselaar sloot de innovatiedag af met een groot vraagstuk: hoe meten we de circulaire economie? Het antwoord is even eenvoudig als effectief: we gaan kilogrammen grondstoffen meten die de cirkel inkomen en die de keten uitgaan. De circulaire economie wordt bereikt als iedereen nul kg grondstoffen als “virgin” gaat gebruiken en als nul kg grondstoffen de keten verlaten.
Hiermee is de grootste duurzame innovatie, naar een circulaire economie, meetbaar gemaakt door CFP.

Open sfeer tijdens de CFP Innovatiedag

Tijdens de innovatiedag zorgden de enthousiaste pitchers en geïnteresseerde bezoekers samen voor een open sfeer. Duurzame innovaties en ideeën werden gedeeld en vormden de basis van open discussies. Het collectieve gevoel van ‘samenwerken voor een duurzame wereld’ was sterk en dit zorgde voor een optimistische blik naar de toekomst. Vervolgens zorgde de toegankelijke borrel in ‘start-up’ sfeer voor een passende afsluiting en hierbij werden de eerste ideeën voor een volgende innovatiedag alweer gesmeed.

Benieuwd wanneer u uw innovatie aan groot publiek kunt presenteren? Houd onze website in de gaten!