Blog – Duurzaamheid op eilanden

Before Article

Blog 1: Duurzaamheid op eilanden

Marlon de Haan (21) heeft voor CFP al een aantal verschillende blogs geschreven over haar onderzoek op Spitsbergen. Op dit moment verblijft zo op Sint Eustatius, waar ze onderzoek doet naar afvalmanagement. Want afval, zo blijkt, is een groot probleem op het eiland. Ook dit keer neemt Marlon ons mee in haar bevindingen en belevingen op het eiland.

Mijn naam kennen jullie misschien in combinatie met het eiland Spitsbergen. Nu ben ik voor een minor ‘Sustainable Island Management’ op Sint Eustatius voor drie weken. Dit doe ik samen met 8 andere studenten. Samen gaan wij kijken naar het duurzaam managen van een eiland, in dit geval Sint Eustatius. Alle studenten van deze minor gaan een eigen vraagstuk beantwoorden die over een probleem gaat die het eiland ervaart. Een ‘’ideaal’’ eiland kampt namelijk met veel problemen, die voor de toeristen vaak niet zichtbaar zijn.

Sint Eustatius

Sint Eustatius is een eiland gelegen in de Caribische zee en is deel van het Nederlands Koninkrijk. De Caribische zee doet veel mensen denken aan warmte, blauwe zee, witte stranden en koraal. Echter, één van de ergste problemen die eilanden ervaren is afval. Eilanden hebben niet veel ruimte voor een afvalverwerkingsstation, daarom wordt het afval veelal op een dump gegooid.

Gelukkig heeft Sint Eustatius besloten een afvalverwerkingsstation aan te schaffen. Na een aantal jaar niet gebruikt te zijn geweest, wordt het afval sinds vorig jaar in dit station verwerkt. Het eiland is op zoek naar manieren hoe je het best het afval kunt managen, voor of nadat het afval is verwerkt. Een paar van onze opdrachten gaan daarom ook over afvalmanagement of het recyclen van materiaal voor het hele proces.

Ik merk dat de personen waarmee wij praten het beste voor het eiland willen, maar ook het eiland willen verbeteren. Hier moet gekeken worden naar economische, sociale en ecologische tekortkomingen.

Het is fijn om te zien hoe eilanden inzien dat duurzaamheid belangrijk is. Zij zijn ook wel één van de eerste die geraakt worden door klimaatverandering. Een verhoging van de zeespiegel zal voor veel  eilanden drastische gevolgen hebben, denk bijvoorbeeld aan de Malediven. Met maar een paar meter boven de zeespiegel zijn zij niet bestand tegen een snelle waterspiegelstijging. Sint Eustatius ligt daarentegen veel hoger dan de Malediven. Dit kleine eiland van 21 vierkante kilometer bestaat uit het één na hoogste punt van het Nederlandse Koninkrijk: een slapende vulkaan van 601 meter hoog.

Wij, de studenten, praten deze drie weken met veel mensen met hoge functies op Sint Eustatius. We hebben veel doelen: welke maatregelen er worden genomen om duurzamer te worden? Willen de mensen dit überhaupt? Wat zijn de wensen? Wat zijn de prioriteiten? Welke verbeteringen kunnen er gemaakt worden, die in het belang zijn van iedereen?

De oude dump van Sint Eustatius 

Ik merk dat de personen waarmee wij praten het beste voor het eiland willen, maar ook het eiland willen verbeteren. Hier moet gekeken worden naar economische, sociale en ecologische tekortkomingen. Ik kijk dan ook heel erg uit naar de komende weken om zoveel mogelijk te leren en het eiland hopelijk te helpen.