Namasté

 

Tien miljoen Nepalezen leven onder de armoedegrens, een derde van het land. Velen wonen in afgelegen streken, zonder stromend water, riool, gasaansluiting of enige bronnen van inkomsten. De Unica Foundation heeft onder leiding van Daan van Vliet in 10 jaar tijd meer dan 40.000 mensen geholpen aan deze basisvoorzieningen. Hierdoor kunnen kinderen nu op tijd naar school, zijn de leefomstandigheden beter en kunnen hele gemeenschappen nadenken over nieuwe bronnen van inkomsten, zoals hoogwaardige landbouw en toerisme.

 

In de afgelopen week mocht ik CFP Green Buildings vertegenwoordigen tijdens een reis langs een vijftal projecten. We bezochten het langstlopende project in TangTing. Hier is stromend water aangelegd en zorgen Metallic Cook Stoves voor minder oog- en longziektes, kortere bereidingstijden van eten en 60% minder houtgebruik. Dorpsbewoners keren nu terug uit Dubai omdat de omstandigheden verbeterd zijn. In Kalika waren we bij de feestelijke ingebruikname van een waterproject. Hier wordt water meer dan 300 meter omhoog gepompt op zonnepanelen- andere elektriciteit is er niet. Met CFP sponsoren we de Metallic Cook Stoves van 140 gezinnen in Tamu, dit project wordt door Rode Kruis regio Kaski, Unica en CFP uitgevoerd.

De projecten van Unica Foundation zorgen voor de eerste levensbehoeften. De volgende stap is zelf en ìn de dorpen harde valuta verdienen, zodat ze niet in het Midden Oosten, ver van hun familie, hoeven te gaan werken. De opbrengst van hun werk daar is in 1 jaar minder dan één maandsalaris in Nederland.

 

 

 

Ik hoop in de komende jaren veel projecten te mogen initiëren en samen met dorpsbewoners leefomstandigheden verbeteren en veel nieuw ondernemerschap te gaan creëren. Aan onze klanten, partners en leveranciers wil ik vragen om deze goede doelen op te nemen in de budgetten van volgend jaar- het is goed voor de mensen, voor Nepal en voor je karma;)

Bram Adema