Heembouw creëert plekken waar mensen willen zijn en willen ondernemen

Before Article

Bouwonderneming Heembouw heeft als doel om de dromen van haar klanten te concretiseren tot hun ideale huisvesting (kantoren, bedrijfsruimte en woningen). Door in co-creatie met klanten gebouwen te (her)ontwikkelen, ontstaan gebouwen waar de eindgebruikers maximaal tevreden zijn. Het resultaat hiervan is dat ze gebouwen creëren die voor lange tijd worden gebruikt; en hiermee creëren we automatische duurzame gebouwen.

Durk van Loon (commercieel directeur) vertelt hoe Heembouw inspeelt op de verduurzaming van vastgoed. Hij geeft aan dat klanten vaak opzien tegen een verbouwing van hun kantoor, en dit ook nog heel veel andere randzaken met zich meebrengt (waar ga ik tijdelijk zitten, hoe ga ik om met overlast?). Als er eenmaal besloten is te gaan verbouwen, is het toch vaak bijzonder om te zien dat veel bedrijven de impact van een verbouwing onderschatten, en dat is precies wat Heembouw onderscheidt. Heembouw regelt niet alleen de verbouwing, maar de dienstverlening van Heembouw biedt daarnaast o.a. tijdelijke huisvesting, de architect/interieurarchitect, de communicatie met medewerkers, of de levering van de losse meubels. Heembouw noemt dit haar turnkey aanpak.
De ontwerpende bouwer focust zich hierbij op de gebruiker in plaats van op het gebouw. Zij weten dit op een bijzondere manier te vertalen in het verduurzamen van gebouwen.

Hoe wordt de verduurzaming van panden vertaald naar de focus op de gebruiker in plaats van het pand?

“Ik geloof in de filosofie dat als een gebouw op maat gebouwd wordt voor een gebruiker, zij daar langer gebruik van zullen maken dan wanneer zij gebruik maken van een willekeurig onpersoonlijk kantoorpand.
We hebben steeds meer kennis en meer aandacht voor ‘gezonde gebouwen’. Wanneer ik het heb over ‘gezonde gebouwen’ praat ik over een hoger niveau, waar duurzaamheid ook onder valt. Volgens ons moet een werkplek medewerkers maximaal ondersteunen en stimuleren bij zijn werkzaamheden op kantoor. Het is bewezen dat gezonde gebouwen zorgen voor 10% meer arbeidsproductiviteit en minder ziekteverzuim. Dat moet toch aanspreken in een tijd waarin het lastig is om mensen te vinden. Wij hebben dan naast onze eigen architecten ook interieurarchitecten, die er gezamenlijk voor zorgen dat het gebouw maximaal inspireert.”

Onze eeuwige zoektocht zal zich af blijven spelen rondom het onderwerp klimaatcomfort. Hoe zorgen wij dat elk individu het in zijn of haar werkplek naar zijn/haar zin heeft? Hierbij proberen wij de klant met zijn/haar persoonlijke wensen centraal te zetten en vanuit hen te denken.

Durk van Loon

Hoe past duurzaamheid in jullie visie?

“In mijn opinie is duurzaamheid vanzelfsprekend, alleen geldt dat helaas nog niet voor het merendeel van de bevolking. Ik zie bijvoorbeeld dat duurzaamheid aardig op weg is om een container begrip te worden. Dit houdt in dat het in veel componenten een rol speelt, waardoor mensen door de bomen het bos uiteindelijk niet meer zien.
Zelf probeer ik onze bedrijfsvoering zo min mogelijk belastend te maken en in al onze projecten duurzaamheid en energiezuinigheid voorop te zetten, en zodanig de klant te verleiden om daar het maximum in op te zoeken.

Hoe gaat Heembouw om met circulair bouwen?

“Er is dezer dagen nog redelijk veel verwarring omtrent circulair bouwen. Klanten gaan ervan uit dat circulair bouwen inhoudt dat je met tweedehands materialen werkt, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Er wordt vaak genoeg gewerkt met nieuwe circulaire producten.
Voor ons houdt circulair bouwen in dat we bewust kiezen voor grondstoffen die maximaal hergebruikt kunnen worden met minimale energiebelasting, zowel voor nieuwe als bestaande materialen. Zo hebben we bij ons eigen interne verbouwing in 2017 ook al circulaire keuzes gemaakt. Als in een project circulariteit niet actief aanwezig is en als het niet duurder uitpakt, doen wij het sowieso. Stel dat het duurder uitpakt, zullen wij altijd met onze klant in gesprek gaan, om in ieder geval hen ervan te overtuigen dat het in vele opzichten beter is.”

Hoe denken jullie over het doel ‘gasloos voor 2030’?

“Mijn opinie over de hype ‘gasloos bouwen’ is simpelweg dat de discussie verkeerd gevoerd wordt. Het is een goed streven om te zoeken naar alternatieven, maar het middel wordt inmiddels als doel verklaard. Naar mijn mening zal de markt zelf moeten invullen hoe bijvoorbeeld CO2 verminderd wordt in plaats van de overheid. De politiek is er om de meetlat hoog te leggen, maar laat de creativiteit zijn gang om te bepalen hoe dit doel bereikt wordt.
Ik ben van mening dat energieverbruik belast moet worden. Daarnaast moet vooral het gedrag van mensen onder de loep genomen worden. De echte winst schuilt namelijk in het aanpassen van het menselijk gedrag en daar uiteindelijk doelstellingen op aan te brengen.
Wij proberen altijd breed advies en consequenties bij de klant neer te leggen en hen te stimuleren naar iets wat toekomstbestendig is, maar als puntje bij paaltje komt ligt het besluit nog altijd bij de klant.”

Wij zien duurzaamheid niet als idealistisch beeld, maar als een businesscase.

Durk van Loon

Zijn jullie actief bezig om nieuwe technologieën en innovaties te ontwikkelen?

“Als bedrijf zijn we actief bezig met innovatie. In onze projecten proberen wij o.a. meetdata slim te gebruiken om onze klanten beter te adviseren. Ook werken we met onze eigen ontwikkelde QuickScan om kantoren te verduurzamen en adviseren slimme maatregelen die niet alleen leiden tot verduurzaming, maar ook tot comfortverbetering.
Wij kiezen ervoor om in de eerste plaats een gebouw goed te ontwerpen in aansluiting op de gebruiker en parallel daaraan te kijken hoe wij dit zo duurzaam mogelijk kunnen doen. Een gebouw staat er natuurlijk in eerste instantie voor de mensen en niet voor de duurzaamheid op zich.”

Hoe zijn jullie betrokken bij het Green Buildings Congres?

“Omdat wij ontwerpen en bouwen hebben we meer impact dan de gemiddelde bouwer en daarom vinden wij het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het Green Buildings congres. Wij willen onszelf profileren als een ontwerpende bouwer die duurzame en gezonde gebouwen realiseert, zowel in nieuwbouw als in de renovatie.

Om duurzaamheid van de grond te krijgen moeten wij naar onze mening energieverbruik monitoren, meetbaar maken en doelen stellen. Ook belangrijk is om bewustzijn te kweken bij de gebruikers, want alleen dan zullen mensen duurzaamheid niet meer zien als een idealistisch beeld, maar als iets waar ook zij een steentje aan bij kunnen dragen.

Heembouw streeft ernaar koploper te zijn en door middel van samenwerking Nederland duurzamer te maken.”

www.heembouw.nl 


Green Buildings Congres 2018

We are the World! Door circulariteit, energielabels, smart technology, algoritmen en Bitcoins vergeten we soms waar het om gaat: gelukkige, gezonde en veilige mensen. De sprekers van Green Buildings Congres 2018 nemen je mee in dit vraagstuk. 40 start-ups verleiden om gezonder, gelukkiger en veiliger te worden met hun oplossing voor een betere wereld.

Dit jaar zijn we te gast bij een unieke locatie in Amsterdam: Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het KIT zet zich in voor een duurzame, internationale en interculturele samenwerking. In dit prachtige gebouw, waarvan de eerste steen al in 1915 werd gelegd, is ook het SDG House gevestigd. Een organisatie die werkt aan het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, waaronder ook het duurzaam bouwen van steden. Aanmelden kan hier.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email