Blog – Ecosystemen op Spitsbergen

Before Article

Reisverslag 2 – Ecosystemen op Spitsbergen

Tijdens het Green Buildings Congres 2018 zullen er verschillende keynotes zijn over duurzaamheid, circulariteit, innovaties en ondernemersschap. Maar er is meer: dit jaar zullen namelijk een drietal jonge ondernemers en onderzoekers aanwezig zijn om hun ervaringen te delen. Marlon de Haan (21) is daar één van. In de weken richting het congres deelt zij met ons haar ervaringen op Spitsbergen, waar zij onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering. 

In mijn mijn vorige blog heb ik verteld dat we weinig jonge brandganzen zien. Daar wil ik graag verder op in gaan. Het is namelijk zo dat door de opwarming van de aarde, het weer verandert. In Spitsbergen zijn de gevolgen hiervan erg goed te merken.

Brandgans met drie jongen. Normaal hebben ze ongeveer vijf of zes jongen. 

In de winter hoort het hier namelijk heel koud te zijn. Zonder de zon in de winter kan het hier wel -20 graden Celsius worden. Echter, het komt steeds vaker voor dat de temperatuur boven nul uitkomt. Zo ook de vorige winter. Als gevolg hiervan gaat het regenen,  wat ervoor zorgt dat er water onder de gevallen sneeuw komt. Vervolgens gaat de temperatuur weer dalen en het water bevriest.

Rendieren moeten in de winter leven van gevonden vegetatie onder de sneeuw. Maar, door de regen in de winter bevriest het voedsel en is het niet meer beschikbaar. Dit heeft de afgelopen winters een massasterfte veroorzaakt! De rendieren verhongeren, waar de poolvossen weer van kunnen profiteren. Zij hebben meer voedsel in de winter en kunnen zich dus goed voortplanten. Maar juist dit grote aantal poolvossen zorgt er weer voor dat eieren en jongen van andere dieren zich minder goed kunnen ontwikkelen.

De wereld van dieren zit vol met geven en nemen!

Rendieren op Spitsbergen

Dit is een voorbeeld dat we hier veel in de praktijk zien. Er zijn weinig jongen en er worden veel roofdieren gezien. Dit laat goed zien hoe ver de gevolgen van de opwarming gaan.
Het is jammer om te zien hoe slecht het gaat met de brandganzen en rendieren. Tegelijk, de snuitjes van de jonge poolvossen gun je ook wel wat voedsel. De wereld van dieren zit vol met geven en nemen!

Poolvos met eidereend ei. 

De komende zeven weken vertel ik over mijn ervaringen met het klimaat en milieu hier. Meer lezen over de onderzoeken van het Nederlands Poolstation? Kijk op www.poolstation.nl.

Marlon de Haan

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email