Blog – Geen plek zoals Spitsbergen

Before Article

Reisverslag 1 – Geen plek zoals Spitsbergen

Tijdens het Green Buildings Congres 2018 zullen er verschillende keynotes zijn over duurzaamheid, circulariteit, innovaties en ondernemersschap. Maar er is meer: dit jaar zullen namelijk een drietal jonge ondernemers en onderzoekers aanwezig zijn om hun ervaringen te delen. Marlon de Haan (21) is daar één van. In de weken richting het congres deelt zij met ons haar ervaringen op Spitsbergen, waar zij onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering. 

Spitsbergen, of ook Svalbard genoemd, is één van de noordelijkste plekken ter wereld. Een onderzoeksdorp, genaamd Ny-Ålesund, heeft maar een populatie van 30. In de zomer kan dit soms wel oplopen tot 120. Het is een plek die relatief zeer dichtbij de Noordpool ligt, waardoor je de effecten van klimaatopwarming hier het best voelt.

Op dit moment ben ik één van die 120 onderzoekers in Ny-Ålesund. Ik help mee bij het Nederlands Poolstation om onder andere onderzoek te doen naar vogels, vegetatie en insecten. Op mijn vijfde dag heb ik al kennis gemaakt met ijsberen. Deze grote beren komen het meest voor in het oosten van Spitsbergen, waar de stroming van het water en wind anders is en dus veel kouder. IJsberen jagen het liefst op zee-ijs, maar helaas blijkt elk jaar dat de winters warmer worden.. Deze winter was zelfs de warmste winter ooit gemeten op Spitsbergen. Deze warme temperaturen zorgen dat het soms boven nul graden Celsius is!  Dit brengt niet alleen de ijsberen in gevaar, maar ook de rest van de wereld.

Het zee-ijs op het fjord op 26-06-2018

Maarten Loonen, de Nederlandse stationsleider, komt hier al zo’n dertig zomers om onderzoek te doen. Hij vertelt mij dat hij in 1991 zijn eerste ijsbeerin Ny-Ålesund heeft gezien. De eerst volgende ijsbeer kwam pas in 2006. De ijsbeer die ik heb gezien was een moeder met twee gezonde jongen. Dat was al de zesde waarneming van een ijsbeer dit jaar.

Deze gegevens over de aanwezigheid van de ijsberen hebben effect op het andere leven hier in het fjord. Het is ingewikkeld, op meerdere manieren. De ijsberen verstoren namelijk veel eilanden waar vogels op broeden. Zo hebben wij bijvoorbeeld al veel kinderloze brandganzen in ons dorp, die eigenlijk al wel kuikentjes hadden moeten hebben.

Twee jongen links en moeder ijsbeer rechts op 25-06-2018. Mijn eerste ijsberen

Zo kan ik nog veel meer dingen vertellen over de effecten van klimaat en milieu op elkaar of op ons. En dit zal ik ook doen! De komende zeven weken vertel ik over mijn ervaringen met het klimaat en milieu hier. Meer lezen over de onderzoeken van het Nederlands Poolstation? Kijk op www.poolstation.nl.

Marlon de Haan

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email