ING Energierobot voorkomt massale energieverspilling in gebouwen

Before Article

Van alle duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt ongeveer 50% door gebouwen verspild. Doordat 70% van de klimaatinstallaties onjuist is afgesteld, staat bijvoorbeeld in gebouwen verwarming onnodig aan, of worden ze gekoeld of verlicht terwijl er niemand meer in het pand is. Gebouwen met energielabel A kunnen hierdoor toch het verbruik van een G-label hebben. Daarom introduceert ING samen met CFP Green Buildings de Energierobot.

ING Energierobot detecteert automatisch verspilling in gebouwen

De Energierobot maakt gebruik van big data, algoritmes en de gegevens van slimme energiemeters van gebouwen. De Energierobot vergelijkt dag en nacht volledig geautomatiseerd deze gegevens met een exacte benchmark van het specifieke gebouw. Hiermee wordt tot 15% aan energiebesparingsmogelijkheden geïdentificeerd, dat is de helft van het totaal van de duurzaam opgewekte energie in Nederland.

Hoewel het opsporen en voorkomen van energieverspilling in gebouwen veruit de goedkoopste maatregel is om CO2-uitstoot te reduceren, heeft dit onderwerp vaak geen prioriteit. Dit komt mede doordat de verspilling niet goed zichtbaar is. Daarom biedt ING de Energierobot aan voor alle klanten van de vastgoedtak ING Real Estate Finance (ING REF). In een tweede fase zal de ING Energierobot als platform ook aan andere banken met hun klanten ter beschikking gesteld kunnen worden.

Daarnaast valt met de Energierobot ook te voldoen aan de sinds 1 januari geldende wettelijke verplichting om een energiemonitoringsysteem te hebben.

Partnership ING en CFP Green Buildings in ontwikkeling Energierobot

Bram Adema, directeur van CFP: “tot dusver was de praktijk om energieverspilling in gebouwen aan te pakken tijdrovend en er zijn ook niet genoeg energieconsultants om de meer dan 500.000 gebouwen in Nederland in de gaten te houden. Daarom hebben we een robot ontworpen die dit volledig automatisch kan 24/7. Installateurs en energieconsultants kunnen efficiënter werken en grotere impact hebben, omdat de robot het meest tijdrovende werk al heeft gedaan.”

Duurzaamste vastgoedportefeuille

De ING Energierobot is een nieuwe ontwikkeling die volgt op de twee jaar geleden door ING gelanceerde digitale online duurzaamheidsscan tool die ING REF toen ook in samenwerking met CFP Green Buildings aan alle ING vastgoedklanten ter beschikking heeft gesteld. Dat was een van de grootste verduurzamingsinitiatieven op de Nederlandse vastgoedmarkt, aangezien ING REF in Nederland circa 30.000 gebouwen financiert met bij elkaar meer dan 17 miljoen vierkante meter aan onroerend goed. Daarbij betaalde ING de verstrekking van de energielabel voor het verduurzaamde gebouw. Dankzij dit initiatief is de commerciële vastgoedportefeuille van ING nu één van de duurzaamste van Nederland.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email