Afgelopen donderdag 15 februari vond alweer de 14e CFP Innovatiedag plaats bij ons op kantoor in de St@art. Het was een druk bezochte middag, met alweer een record aantal deelnemers!

De deelnemende startups

Het programma was zeer divers en bestond uit 16 pitches van innovatieve bedrijven. Tijdens de parallelsessies is behandeld:

– Sustainable Buildings: biedt ‘next generation energy management’. Met behulp van visualisering van meters krijg je direct inzicht in totale verbruiken in gebouwen, maar je kunt ook doelen stellen om energieneutraal te worden.
– SensorFact: richt zich met hun draadloze energiemanagement systeem op de grote verbruikers. Door add-on meters kan het verbruik tot op machineniveau gemeten worden. Samen met slimme software krijgt de gebruiker zowel inzicht in het verbruik maar wordt ook actief gewaarschuwd indien het verbruiksprofiel afwijkt.
– CyBe Construction: is gespecialiseerd in 3D betonprinten. Het beton kan binnen 24 uur afgewerkt worden, waardoor je snel en duurzaam gebouwencomponenten kan bouwen.
– BetonBallon: door beton te spuiten op een opblaasbare mal wordt het mogelijk om snel, met minder materiaal en minder uitstoot, een constructie neer te zetten. Met organische ronde vormen is BetonBallon niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer en sterker met hun constructie dan de traditionele bouw.
– Designstudio PLANQ: vertelde over het creëren van afvalstromen naar inspirerende interieuroplossingen. Zij maken custom made producten van afvalstromen. Zo wordt er bijvoorbeeld met één denim stoel 11.900 liter aan schoon drinkwater bespaard.
– Huis Veendam: vergroot de zichtbaarheid van duurzaamheid op een originele manier. Door natuurlijk restmateriaal, zoals aardappelschillen, riet of het gras uit je achtertuin, samen met een duurzaam bindmiddel te verwerken in een laminaat geven ze jouw kast of tafel een unieke uitstraling.
– BEROEP BV: heeft een innovatieve zonneboiler waarmee ze 160 liter water kunnen verwarmen. De buffer ligt op het dak waardoor je hier in je woning geen extra ruimte voor nodig hebt.
– Enco: presenteerde twee type verwarmingspanelen, gevoed door water of elektriciteit, die beide binnen het infraroodspectrum warmte overbrengen door middel van straling. Doordat er geen warmte verloren gaat aan het verwarmen van lucht zijn ze een stuk efficiënter.
– Storage Share: is de online marktplaats voor opslagruimte. Leegstaande gebouwen worden ingezet als opslag om leegstand optimaal te benutten. Storage Share is zo’n 50% goedkoper dan de traditionele opslagruimte.
– DOON: vertelde over hoe ze het proces van innoveren faciliteren voor tal van corporates en start-ups. Ze ondersteunen het proces van idee tot marktintroductie en deelde inzichten over het verschil tussen klantgericht werken en de klant centraal stellen.
– Crijns Energy Controlling: vertelt over hun product ‘Ionair’. Ionair reinigt lucht in een gebouw op een natuurlijke manier door gebruik te maken van permanente bipolaire zuurstof.
– Hottgenroth Benelux BV: pitchte over 3D gebouwmodellen. Met een relatief betaalbare scanner wordt het vertrek in beeld gebracht en door de software omgezet naar een 3D model. Door vertrekken samen te voegen bouw je gemakkelijk een heel gebouw op.
– Filtech: is producent van fijnstoffilters. Filters worden vaak na een jaar weggegooid, maar deze filters kunnen levenslangs blijven zitten door alleen af en toe wat onderdelen te vervangen. Hierdoor heb je 70% minder afval. Het scheelt daarnaast in de kosten.
– Openr: pitchte over hun intercom die je bij elk gebouw aan de muur kunt hangen. Bezoekers selecteren op het scherm voor wie ze komen en deze persoon krijgt direct een seintje op zijn telefoon. Met de app kan je vervolgens, vanaf waar je ook bent, de deur openen.
– UpcyGran: kunnen rubber uit glas halen en verwerken in sheets. Dit gebruiken ze om herbruikbare materialen voor de bouwsector te maken, zoals dakbedekking. Ze zijn volledig circulair.
– ChessWise: integreert LED verlichting in een mesh structuur. Hierdoor wordt een volledig autonoom systeem gecreëerd dat niet alleen de verlichting regelt naar daglicht en aanwezigheid maar ook op afstand aan te sturen en te beheren is.

Startup style

Aan het einde van de middag vertelde Stefan Maatman, Sr. Consultant bij CFP Green Buildings, over ons nieuwste innovatie ‘de Energie Robot’. De Energie Robot is in staat om energiemanagement uit te voeren voor ieder gebouw in Nederland. De Energie Robot kan volledig zelfstandig energiemanagement uitvoeren en daarmee besparingsmogelijkheden identificeren. Hiermee kan iedereen in Nederland zijn energieverbruik verlagen. Na deze pitch werd er in ‘startup style’ afgesloten met een borrel.

Volgende innovatiedag

De volgende mogelijkheid om jouw innovatie te presenteren is op 13 september tijdens de Green Buildings Congres Innovation Challenge in Amsterdam. Dus heb jij of ken jij een duurzame innovatie? Neem dan contact op met Sander van den Berg of houdt onze nieuwsbrief en website goed in de gaten.