Expeditieleidster Bernice Notenboom ondernam in april 2017 een Noordpool expeditie die symbool stond voor de 2° klimaat afspraken in Parijs. Het is precies 10 jaar geleden dat ze als eerste Nederlandse vrouw naar de Noordpool skiede. Ze startte op de 88ste breedtegraad en eindigde op de Noordpool, 90° NB. Onderweg heeft het team, in samenwerking met NASA en ESA wetenschappelijk onderzoek gedaan. Hiermee heeft het team de urgentie van Arctisch onderzoek en het twee graden akkoord onderstreept.

De Noordpool
Nergens op onze planeet zijn de gevolgen van klimaatverandering meer tastbaar dan op de Noordpool. Sinds 2007 heeft het Arctische gebied al drie keer een tipping point meegemaakt. De smeltende Noordpool is nu een drijvende kracht geworden van klimaatverandering. De terugkoppelingen die ontstaan hebben serieuze gevolgen voor iedereen op aarde. Als we de ambitie van het twee graden akkoord serieus nemen, kunnen we toekomstige klimaatrampen voorkomen.

Sponsor CFP Green Buildings
Wetenschappers hebben vastgesteld dat we 10 jaar hebben om de CO2-uitstoot terug te dringen. Gelukkig is de wereld wakker geschud: er lijkt nu veel aandacht voor duurzaamheid. Echter gaat de verduurzaming veel te traag. Dit is ook de reden voor CFP om sponsor te zijn geweest van deze expeditie. Mensen moeten bewuster worden van de snelle achteruitgang van onze planeet en nergens ter wereld zijn de gevolgen van het opwarmen van de aarde meer waarneembaar dan in het Arctische gebied. Wij willen met de kopgroep alle vastgoedeigenaren in Nederland inspireren en vooral aanzetten tot het versnellen van verduurzaming.

De kopgroep
ING REF was de hoofdsponsor van deze expeditie en de volgende klanten van ING REF waren co-sponsor van de expeditie van Bernice: Breevast, Brinkel Beleggingen, Built to Build Vastgoed, Cocon Vastgoed Management, Duijnstede Beheer,  GEVA Vastgoed/Strijp-T, Icon Real Estate, Investore, Merin, Mobion, OVG Real Estate, Pygo Netherlands, Sectie5, Urban Interest, VAANSTER en VORM. Naast CFP waren de volgende partijen uit de vastgoedbranche ook sponsor: AAFM Facility Management en Van Draeckeburgh. Lees meer over de motivatie van alle sponsoren.


Het team en de expeditie periode

Het expeditieteam bestond uit Bernice Notenboom, Ann Daniels en Martin Hartley. De expeditie vond plaats tussen 1 april en 25 april 2017. Het vertrek was vanaf Spitsbergen met het Hercules vliegtuig richting het Russische vliegveld/kamp Barneo en verder met de helikopter naar de start van de expeditie op 220 km van de Noordpool (88ste breedtegraad).

European Space Agency en NASA
Het expeditieteam deed dagelijks 50 sneeuwmetingen, 1250 in totaal. Vanaf de 88° breedtegraad maakte NASA Icebridge een aantal fly-overs om de Cryosat satellieten in de poolbaan om de aarde te kunnen kaliberen met metingen van het team.